A A A K K K
для людей з порушеннями зору
Комунальний заклад загальної середньої освіти
I-III ступенів "Успіх"
Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області

Історична довідка

Дата: 27.02.2019 09:41
Кількість переглядів: 319

До 1961 року на території с. Новобогданівка було дві школи, які мали 7 навчальних корпусів, розкиданих по всьому селу. Перша сільська школа,була семирічна. Вона складалася з двох корпусів - молодші школярі навчалися в початковій школі, яка знаходилася по вулиці Леніна (нині Центральна), пізніше в цій будівлі розташовувалася сільська бібліотека. Старшокласники вчилися в іншій будівлі школи, яка перебувала неподалік, по вул. Пушкіна. Нині цієї будівлі вже не існує. У довоєнний часв Новобогданівці була друга школа, Залізнична. Складалася вона з двох корпусів. Ось в цю будівлю, по вул. Шевченка № 11 і в будівлю, що стоїть поруч, поспішали на заняття учні. У двоповерховій - старшокласники, в одноповерховій - учні 1-5 класів.

І назву школа мала відповідну: Федорівська середня школа №88 Сталінської залізниці. Школа булла десятирічкою. Водному з паралельних класів в ній велося викладання російською, в іншому – українською мовою. У важкий повоєнний час в класах з меблів були лише масивні парти.

Пічнеопалення було не у всіх приміщеннях. Більшість класів опалювалися спеціально зробленими залізними грубними трубами, які стояли в кутку класу. Прибиральниці намагалися протопити клас до приходу школярів, а щоб хоч трохи зігріти воду для миття підлог, кидали в відра з водою жар з такої труби.

У повоєнний час при школі була пара коней і підвода. З їх допомогою заготовляли для школи дрова, курай. Підручників в той час не було, не всі учні малиможливість придбати зошити. Писали на жовтому, дуже грубому папері, який продавався в рулонах. Писали чорнилом і ручками з пером. У зимовий час, по дорозі в школу, чорнила в чорнильницях замерзали, тому уроки письма проводилися під кінець навчальних занять, щоб чорнило встигло розмерзнутись.

У 1956 році школа працювала в три зміни, так як налічувала до півтори тисячі учнів. У класах було по 40 і більше осіб. Старшокласники вчилися в першу зміну, молодші класи в другу, а у вечірній час вчилася робітнича молодь.  У1961 році було прийнято рішення про реконструкцію будівлі Федорівської залізничної школи №88. Відразу ж після закінчення навчального року, навесні 1961 року, почалося активне будівництво будівлі. Фасадну частину школи подовжили, з південної і північної сторін добудували крила. Учням під час реконструкції довелося займатися в різних установах села.

1 вересня 1963 року оновлена школа прийняла школярів. Цю дату і прийнято вважати днем народження нашої школи. Вона стала називатися Федорівською середньоюзагальноосвітньою трудовою політехнічною школою з виробничим навчанням. Школа працювала у дві зміни – бо кількість учнів перевищувала півтори тисячі. Першим директором школи був Пищи-Муха Олександр Степанович. Директори школи:

З перших днів у школі працювали чудові вчителі, які вирізнялися великою інтелігентністю, були зразком для учнів, завжди турбувалися про своїх вихованців, займалися не тільки викладацькою діяльністю, а й розвитком у підростаючого покоління любові до історії, Батьківщини, і рідної землі. Вчителі,що працювали в школі у різний час (з 1961р.):

Життя у школі було насиченим, цікавим. Цікавими були туристичні зльоти, походи, спортивні змагання!

Діти на практиці вчилися життєвим премудростям. Садили молоді саджанці, брали участь в суботниках з благоустрою територій, надавали допомогу колгоспу в посадці, прополюванні та збиранні врожаю. Допомагали вирощувати свиней, телят. На території школи була теплиця, в ній учні вирощували розсаду, потім на пришкільній ділянці вирощували овочі для шкільноїї їдальні. Велика увага приділялася позакласній роботі. В школі працювало багато гуртків, а особливим був музичний. Керував гуртком Дуйловський Олександр Ілліч. Працював духовий оркестр, хор вчителів і хор учнів, ансамбль баяністів, який налічував до 20 музикантів, діяв з 1962 по 1974 рр.

У 1970-му році школу перейменували. Вона стала Новобогданівською загальноосвітньою середньою школою.

Вересень йшов за вереснем, роки за роками. Школа дружелюбно відкривала свої двері все новим і новим учням, брала в учительський колектив молодих фахівців - Сенюшева І.М., Старченко С.В., Бондалюк І.П., Хлистун Д.П., Клименко Е.В.

Народжувалися нові справи і нові традиції... Шкільне життя вирувало, уроки, зміни, гурткова діяльність, спорт, олімпіади ... Учні 70-80-х років мали хороші знання, здібності, які проявляли на предметних олімпіадах різних рівнів, так Микола Ходус брав участь в республіканській олімпіаді зфізики, Галина Джерелей - з математики, учні проявляли свої знання з російської мови та літератури, з англійської мови (Несват В, Рубцов Н., Буренкова Р., Лосєва А., Власова В. та ін.). Школа мала успіхи в спорті, особливо в баскетболі, кращими баскетболістами були Маліна (Дуброва) С., Віхляєв Ю., Богачев Ю., Неділько., Денисенко І., Богачев Г. Дітей заохочували екскурсійними поїздками по різних містах країни.

Вчителі у своїй викладацькій діяльності застосовували нові прийоми і методи, уроки ставали більш цікавішими. В кінці 80-х - поч. 90-х в школах стали з'являтися перші комп'ютери, так і в Новобогданівській школі в 1990 році з'явився перший комп'ютерний клас, в шкільній програмі з'явився новий предмет - інформатика. Школа йшла в ногу з часом.

1 вересня 2004 року оновлена школа прийняла учнів після ремонту (після техногенної катастрофи на артскладах під Новобогданівкою).

До школи підвозяться автобусом (який отримали у 2004 році, а у 2016 – отримали новий) діти з прилеглих сіл, з Привільного, Троїцького. З 2007 року Новобогданівська школа перейшла на українську мову навчання.

З 2010 року  школа набула нового статусу - «Школа майбутнього», в якій є матеріально-технічна база для навчання, вчителі на уроках і в позаурочній діяльності використовують новітні технології. Школа має два комп`ютерні класи, доступ до мережі інтернет, що дає можливість учням і вчителям школи черпати необхідну інформацію при підготовці до уроків, шкільних заходів. Школярі здобувають знання в гарно оснащених кабінетах,беруть участь в інтелектуальних змаганнях (предметних олімпіадах, конкурсах). Працює прекрасна бібліотека з читальним залом і з доступом до мережі інтернет, просторий актовий зал, в якому проводяться всі шкільні заходи, спортивний зал, де діти займаються фізкультурою і спортом, готуються до змагань, проводять районні змагання з волейболу та баскетболу, наші спортсмени є переможцями багатьох змагань, а особливо з волейболу.

З 2006 року учні проходять ЗНО на базі Всеукраїнського центру якості освіти. З 2016 там проходять і ДПА. Бали які вони отримують, заносять до атестатів. В школі працює психолог, який надає допомогу учням, які її потребують. З 2014 року при школі працює підготовчий (нульовий) клас,що готує малечу до школи.

У 2016 році розпочалась реформа освіти, яка включає 12-річну систему, профільне навчання (10-11-12 класи здобувають профільну у гімназіях, ліцеях, коледжах), у 2017-2018 роках планується інтегрувати навчальні предмети, з 22-х буде 9. Розвитку школи надають велику допомогу батьки школярів.

З 2018 р. школа змінила свою назву на Комунальний заклад загальної середньої освіти (КЗ ЗСО) І-ІІІ ступенів "Успіх" Новобогданівської сільської ради Мелітопольського району Запорізької області.


« повернутися

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора